Share

Inrichting

Afhankelijk van de gewenste te overbruggen periode, zijn er voorzieningen nodig. Met name sanitaire voorzieningen. Dit kan variëren van een Porta Potti tot een volledig toilet. Als er langere tijd overbrugd dient te worden is het goed om te kunnen zitten en slapen, incl. kussen en dekens. Ga er vanuit dat er geen verwarming is.

Zelfverdediging

Het is belangrijk om in geval van bedreiging jezelf te kunnen verdedigen mocht je toch gedwongen worden, om welke reden dan ook, om de saferoom te verlaten. Het gaat hier om aanvalswapens, als bv een keukenmes of slagwapen, maar ook om protectiemiddelen, als bv. arm en been beschermers, steek of kogelwerend vest, een helm.

Tip!
  • In geval van uiterste nood zijn er vele wapens te bedenken, wees creatief met de spullen om je heen !

 

Voorraden

Afhankelijk van de gewenste te overbruggen periode, zijn er voorraden nodig.

Hierover later meer. 

 

Noodstroomvoorziening

Wees zuinig met energie: laat geen apparaten onnodig aanstaan. Indien een apparaat niet gebruikt wordt haal de stroom voorziening los. Trek stekkers en batterijen eruit, want veel apparaten gaan tegenwoordig niet echt meer uit, ze gaan in een stand-by stand waarbij ze nog steeds schaarse energie verbruiken. Als spanningsbronnen zijn onder meer: Zonnepanelen, nood aggregaat, zonne oven, brikettenpers, windenergie, (semi)tractie accu’s goed te gebruiken. Als je wat meer tijd hebt, verzamel dan ook: alle batterijen (afstandsbedieningen, accuboormachine, foto en video camera, accu uit auto, elektrische fiets e.d.) in huis en laad deze op.

 

Communicatie

Communicatie is een essentieel middel om de buitenwereld te laten weten dat u bedreigd wordt zodat er hulptroepen opgeroepen kunnen worden. Communicatie middelen zijn tegenwoordig ruim voorhanden, echter in noodsituaties (bv. gebrek aan stroom) werken vele niet. De meest voor de hand liggende communicatie middelen zijn:de vaste telefoon, mobiele telefoon, computer tot satelliet telefoon. Maar ook een zwaailicht op de gevel met een sirene kan een afschrikkende werking hebben en als alarmsignaal dienen. Daarnaast is het ook handig als je kunt zien wat er buiten de Saferoom gebeurt. Dit kan bv door een deurspion maar ook door een verborgen gesloten camera systeem.

Tip!
  • Test de werking van uw communicatie middelen. Doordat in de betonconstructie een kooi van gevlochten wapening staal is verwerkt (Kooi van Faraday), zal het bereik van mobiele communicatiemiddelen aanzienlijk afnemen, zo niet tot 0- reduceren. Daarnaast zorgt ook het plaatsen onder de grond voor een sterke signaal reductie. Zorg daarom voor een externe antenne (het liefst zo hoog mogelijk voor extra bereik).

 

Algemene tips

Tip!
  • Probeer de schuilkelder of Saferoom niet te gebruiken als opslagplaats voor zaken die er niet thuis horen. In geval dat in geval van nood, dit niet de juiste werking belemmert.
Tip! 
  • Test de werking van uw schuilplaats eens, door uzelf een langere periode op te sluiten en noteer wat u allemaal heeft gemist
Tip! 
  • Vergeet het toiletpapier niet :-)
 
Tip!
  • Zorg dat het hang en sluitwerk van uw huis goed in orde is, dat u een alarm systeem heeft en bv inbraak vertragende ramen en deuren heeft. Dit geeft u tijd om tijdig de saferoom binnen te treden. In geval van langere voorbereidingstijd (bv. burgeroorlog) kunt u alle ramen aan de binnenzijde voorzien van houten plaatwerk (voordeel: af te plakken met ducktape, schroefgaten aan de binnenzijde.Na verwijderen zitten de gaten dan niet aan de weer-zijde en bij een eventuele aanval moeten ze eerst door het glas, waarbij het glasgerinkel een extra alarmsignaal is.
Tip!
  • Woon je in een gebied waarbij overstroming een potentieel risico is? Zorg dan dat de betonnen box “los”staat. Door zijn gewicht hoef je hem niet te verankeren, hij blijft echt wel staan. Zorg alleen dat hij niet kan verschuiven door hem in een “uitsparing” te plaatsen. Het voordeel is dat hij blijft drijven bij een overstroming, nl.: de opwaartse kracht die de betonnen box ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof. In het geval van de kleine kelder van: 224 cm x 244 cm x 224 cm, is de opwaartse kracht al ruim 12 ton (12.000 KG). Met een eigen gewicht van 9 ton + 4 personen met diverse spullen = ca 1 ton, dan blijft er nog een opwaartse kracht over van maar liefst 2 ton, is 2.000 Kg. Pak je een grotere betonnen box, dan wordt het drijfvermogen alleen maar gunstiger. Zorg wel dat je een waterdichte deur hebt en dat je de leidingen kunt afkoppelen en de leidingdoorvoeren kunt dichtmaken. Tevens moet er een ontsnappingsluik aan de bovenzijde zitten. Zorg ook dat het gewicht onder in de box zit, om kantelen te voorkomen (over het algemeen is de vloer dikker en dus zwaarder en staan er spullen op de grond).

 

                                                                                           Terug naar de homepage

Share
comments