Bouwkundige zaken

Share

Bouwkundige zaken

Bij het bouwen van een schuilkelder of saferoom komen vanzelf allerlei bouwkundige zaken aan de orde. Het is handig om dit op voorhand allemaal op een rij te zetten, zodat het hele project goed overzien kan worden. Dit maakt dat je de juiste keuzes kunt maken, wat extra belangrijk is, omdat de veelal beperkte ruimte een multifunctionele kamer wordt. Bepaal vooraf wat de beste plaats is voor: de hoofdtoegang,waar de nooduitgang komt en wat de meest

economische plaats is voor de trap, waardoor er zoveel mogelijk nuttige ruimte overblijft. Bepaal de beste plaats voor voorzieningen als bv.: toilet, spoelbak, keukenblok met kookvoorziening, bedden, zitruimte, voorraad ruimte (eten, drinken, ontspanning en zelfverdediging) technische apparatuur als: eventuele luchtzuivering, stroomvoorziening (aggregaat, omvormer zonnepanelen, accu's, groepenkast), afvoerwater pomp, verwarming e.d. Maar ook voor de aan en afvoerleidingen voor water, ventilatie, stroom, gas, rookgasafvoer e.d.

Afhankelijk van de verwachte maximale verblijfsduur en de hoeveelheid personen, zal de grootte van de prefab betonnen kelder toenemen. Er zijn inmiddels al prefab kelders met een vloeroppervlakte van 5 m x 12 m !

Omdat er relatief veel zaken in dezelfde beperkte ruimte moeten, is het bv. handig als de bedden, tafels en stoelen opklapbaar zijn. Denk ook vooral in meerdere niveau's, zoals bv. 3 stapelbedden boven elkaar.

Daarnaast is het van belang dat je verschillende compartimenten hebt of kunt creëren, met name wanneer je een langere periode met meerdere mensen in een kleine ruimte moet zitten. Hiermee kun je onnodige irritatie en stress voorkomen.

 

                                                                                           Terug naar de homepage

 

Share
comments