Share

Luchttoevoer

Te beginnen met schone lucht / zuurstof: de toevoer hiervan dient verzekerd te zijn. Dit kan middels een ventilatie schacht maar bv. ook via een geavanceerd luchtreinigingssysteem.

Zonder ventilatie dient aan iedere persoon 25 m inhoud (ca 10 m vloeroppervlakte) worden toegewezen, om voldoende voldoende zuurstof te hebben voor ongeveer vijf uur (i.v.m. kooldioxide opbouw).

Frisse lucht bevat normaliter 20,6% zuurstof. Onder de 20% word je duf en richting 19% moet je je echt zorgen gaan maken. Ventilatie is dus het devies.

Helemaal gevaarlijk wordt het als er slecht werkende verbrandingsapparaten staan die koolmonoxide (CO) produceren. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Als je je suf begint te voelen in aanwezigheid van CO is het te laat. Je bent dan niet of nauwelijks meer in staat om nog actie te ondernemen.

 

Onderstaande tekst is met dank aan "Prepperbunker" van www.preppers.nl: 

Een van de belangrijkste gevaren van het verblijven in een afgesloten ruimte is kooldioxide (CO2). Als je ademt, verbruikt je zuurstof en geef je CO2 terug in de lucht. Als het CO2 gehalte in de lucht te hoog is, dan binden die deeltjes zich in je bloed aan de 'dragers' die zuurstof moeten transporteren waardoor je onvoldoende zuurstof inneemt. Als het gehalte CO2 te hoog wordt,ga je simpelweg dood.

Saferooms of bunkers hebben veelal 3 'modes', sommigen zelfs meer:

o   Luchtventilatie vanuit buiten. Verse buitenlucht wordt vermengd met circulatielucht van binnen. De buitenlucht wordt doorgaans in deze mode alleen basaal gefilterd.

o   Luchtventilatie met filterunits. Filters kunnen in eerste instantie absoluutfilters zijn (waar deeltjes groter dan de afmeting van het membaam simpelweg niet doorheen kunnen). Dit houdt fall-out en e.d. al grotendeels tegen. Filters kunnen daarnaast ook bestaan uit units waarbij strijdgassen en andere chemische stoffen worden gefilterd door deze te binden aan één of andere stof in het filter.  

o    Luchtcirculatie zonder lucht van buiten. In dat geval kun je slechts een bepaalde tijd 'toe'. Deze mode gebruik je als je op het hoogtepunt van een gasaanval zit, om niet je filters onnodig snel te belasten/gebruiken. 

Luxe saferooms of bunkers hebben voorzieningen waarbij bij deze interne circulatiemode zuivere zuurstof in de luchtcirculatie wordt geblazen.

 

Overdruk

Het is dus van belang dat je met kleppen de bron van de luchttoevoer kunt kiezen en dat de andere bronnen luchtdicht worden afgesloten.

Het is noodzaak dat er geen vervuilde lucht van buiten naar binnen kan komen via kleine lekkages. Daarom is het van belang om een pomp te hebben ,die voor een kleine overdruk zorgt in de schuilkelder. Mochten er kleine lekkages zijn, dan lekt er tenminste schone lucht van binnen naar buiten, i.p.v. vervuilde lucht van buiten naar binnen.

 

                                                                                           Terug naar de homepage

Share
comments