Share

Hygiëne

Een goede hygiëne is van (levens)belang, zeker als er meerdere mensen een langere periode kort op elkaar zitten.

Het is verstandig om een aantal bouwkundige basis voorzieningen aan te leggen, zoals een wastafel / gootsteen met stromend water en een toilet.

 

Dagelijkse verzorging

Voor de dagelijkse verzorging is wassen en goed tanden poetsen van belang. Een ontsteking  in het gebit kan in korte tijd ontstaan en tast al snel de eetlust en het humeur aan. Het is dus goed om de basis behoeftes: schoon water, zeep, washand, handdoek, tandenborstel en tandpasta en een plek voor afvalwater, bv. wastafel ter beschikking te hebben. Als de veiligheidsruimte (begane grond of hoger) zich boven de riolering bevindt is afwatering op het riool relatief simpel aan te leggen. Anders wordt het als deze ondergronds ligt en daarmee vaak onder het niveau van de riolering komt, waardoor er geen sprake meer is van natuurlijke afwatering.

 

Sanitaire voorzieningen

Als langer verblijf mogelijk noodzakelijk is, is het van belang om ook een toilet en andere water gerelateerde voorzieningen, zoals bv.: een wasbak, spoelbak en douche, te hebben. Voor een korte periode volstaat een toilet emmer met brede rand om op te zitten en een deksel (ca € 10,-). Een ander alternatief is een chemisch toilet of een normaal toilet. 

 

Onder het maaiveld

Voor een safe room onder de grond is het ook mogelijk een toilet te plaatsen onder het niveau van de riolering. Het afvalwater kan in dat geval omhoog gepompt worden naar de riolering of gestort worden op een lager gelegen, zelf aan te leggen, septic tank. In het geval dat je kiest voor voor het aansluiten op de riolering, zou je het afvalwater kunnen oppompen met een electrische pomp. Echter het gevaar bestaat dat er wellicht geen stroom is, waardoor je naast een electrische pomp ook een handmatige vuilwater pomp nodig hebt. Gelukkig is vanuit de watersport hiervoor een goede en relatief goedkope (ca. € 170,-) oplossing: bv. een Jabsco Marine toilet. Dit toilet heeft een handpomp om zowel spoelwater aan te zuigen, als (na het omzetten van een hendel) het afvalwater weg te pompen. Hierbij kunnen ook geringe hoogtes worden overwonnen. Klik hier voor de specs van de Jabsco Marine.

Om grotere hoogtes te overbruggen kunt u gebruik maken van bv. een Henderson MK5/BH vuilwater handpomp, die geschikt is tot een opvoer- en aanzuighoogte van 4,5 m (ca € 160,-).

 

Tip! Vergeet ook het speciale toiletpapier (verkrijgbaar bij elke kampeer zaak) niet, dat snel oplost in de afvaltank. Hierdoor worden verstoppingen voorkomen en kan de afvaltank eenvoudiger worden geleegd. Gewoon toiletpapier lost minder goed op en kan dus verstoppingen veroorzaken.

Tip! Als je ook nog een beetje speciale toiletvloeistof toevoegt, bv. Thetford Aqua Kem Green, (verkrijgbaar bij elke kampeer zaak) worden de vaste bestanddelen beter afgebroken en is de geur aangenamer. Specs: Een toiletvloeistof met biologische werking voor dagelijks gebruik. Aqua Kem Green bevordert op biologische wijze de afbraak van afval in de afvaltank. Aqua Kem Green werkt bij gemiddeld gebruik drie tot vier dagen. Het product blijft vloeibaar tot -20 ºC. Ook na bevriezing en ontdooiing behoudt het product zijn werking. Dit product is met name geschikt wanneer de afvaltank wordt geleegd in septic tanks op kampeerterreinen. Aan Aqua Kem Green is zowel het milieukeurmerk de Blauer Engel (Duitsland) als Milieukeur (Nederland).

 

                                                                                           Terug naar de homepage

Share
comments