Roofmate platen
Share

Warmte Isolatie

Een ondergrondse betonnen kelder warm stoken is zonder aanpassingen niet echt efficiënt. Je moet naast de ruimte zelf ook de betonmassa  en daarnaast ook nog eens de omliggende grond, welke (afhankelijk van de vochtigheid) in meer of mindere mate warmte absorbeert. Als je een kelder warm wil stoken dan isoleer je normaal gesproken een kelder aan de binnenzijde, middels een voorzetwand.

Deze voorzetwand kan bestaan uit houten regels met daartussen isolatie materiaal, afgedekt met bv. vochtbestendige gipsplaten of betonmultiplex. Als isolatie materiaal kun je bv kiezen voor Floormate of Roofmate, deze platen nemen bijna geen vocht op en kunnen niet gaan rotten.

Als je veel zult gaan stoken, bij bv. dagelijks gebruik, loont het om de buitenzijde van de kelder bekleden met de eerder genoemde Roofmate. Hierdoor isoleer je de betonnen bak van de omliggende grond.

De gemiddelde temperatuur van mijn kelder (ca 1 m onder de grond) is vrij constant en ligt zomer en winter rond de 11 gr. Je kunt jezelf hier dus goed op kleden. Per se stoken is dus geen noodzaak.

Tip!  Zorg dat je wel voldoende ventilatie is tussen de voorzetwand en koude betonnen kelderwand, anders zal alles verspochten en uiteindelijk verrotten i.v.m. condenswater op de betonwand. Zet maar eens een koud glas bier in de zon: aan de buitenzijde van het bierglas ontstaan allemaal waterdruppels. Dit komt omdat koude lucht veel minder vocht kan bevatten dan warme lucht. De warme lucht koelt af tegen het koude glas (lees: betonnen wand) en het vocht in de warme lucht condenseert tegen het bierglas.

 

                                                                                           Terug naar de homepage

Share
comments