Share

 

 

Zaken die van belang zijn bij de indeling en inrichting van een schuilkelder

Zie de hier bovenstaande opengewerkte schuilkelder.

Water en brandstof tanks

Omdat de kans groot is, dat je van het het drinken van oppervlakte water ziek wordt (diarree of erger), is het van belang om over over schoon drinkwater te beschikken, zodra de drinkwatervoorziening is uitgevallen. Diarree is een niet te onderschatten ziekte, die je snel laat uitdrogen en als dit te lang voortduurt je snel laat sterven. We zijn tegenwoordig nog nauwelijks bestand tegen allerlei virussen in het oppervlakte water. Het is daarom van primair belang dat je of over schoon drinkwater beschikt of dat je het gewonnen "drinkwater" kunt filteren.

Als je genoeg brandstof hebt, kun je bacteriën doden door het water te koken.

Door zelf over een voorraad schoon drinkwater te beschikken, voorkom je dat je ziek wordt.

Tip: Bij de eerste signalen van een potentiële bedreiging van de drinkwater voorziening, vul alle beschikbare flessen, potten en pannen, jerrycans, emmers e.d. met schoon water. Als je beschikt over een bad, vul deze dan ook tot de rand en dek deze af met plastic om vervuiling te voorkomen.

De water en brandstof tanks bevinden zich buiten naast de schuilkelder onder de grond:

  • Deze tanks zijn van vitaal belang om een langere periode te kunnen overleven
  • Water: hou bij minimaal gebruik, rekening met ruim 2 liter water per persoon per dag. Dit gaat voor het grootste gedeelte op als drinkwater. Daarnaast wordt het gebruikt bij het bereiden van eten en de persoonlijke verzorging. Bij beide laatsten dienen zeer spaarzaam omgegaan te worden met water. Dus bv. wassen met een washandje en een minimale laag water onder de aardappels
  • Brandstof om te koken en om eventueel te verwarmen. In principe hoef je in een kelder te stoken, de temperatuur schommel zowel 's zomers als 's winter zo tussen de 11 en 15 graden. Dit zijn temperaturen waar je jezelf prima op kunt kleden. Echter omdat je toch veel stil zit kan het aangenaam zijn om de temperatuur wat hoger te zetten.

Tip: Zelf een waterfilter maken in geval van nood

In een noodsituatie heb je niet altijd de beschikking over middeltjes of een filter om het water te zuiveren zodat het drinkbaar wordt. Je kunt het water wel koken maar daarmee haal je geen zand en andere deeltjes uit het water. 

Ook de chemicaliën die in het water zitten blijven er na het koken gewoon inzitten. Wat weer nadelige effecten kan hebben op je gezondheid. Vaak kun je zelf met de middelen die je voorhanden hebt een waterfilter bouwen, waarmee je de zwevende deeltjes en een deel van de chemicaliën uit het water kunt halen. Het blijft aan te raden om het water na filtering te koken, zodat ook alle bacteriën en virussen worden gedood.

Een waterfilter kun je maken door de bodem van een petfles (liefst een 2 literfles) af te snijden. Zet de fles neer met de dop naar beneden. Vervolgens stop je de volgende materialen van onder naar boven in de petfles;

  • kiezel
  • zand
  • lap stof of verbandwatten (of mos)
  • houtskool
  • lap stof of verbandwatten (of mos)
  • zand
  • kiezel

De lap stof of de verbandwatten (of mos) dienen ervoor om te zorgen dat de verschillende materialen niet in elkaar overlopen. Het grind en zand filteren het water. Het houtskool haalt een gedeelte van de chemische stoffen uit het water, maar nog lang niet alles. Je kan de houtskool van een kampvuurtje gebruiken. Echter dit filter haalt geen virussen en bacteriën uit het water. Het blijft dus van belang om nadien het water ook te koken.

Schep voorzichtig met een beker water uit een poel of een vijver, let hierbij op dat er zo min mogelijk vuil met het water mee in de beker komt. Hoe meer vuil er uit het water meekomt hoe vlugger je filter verstopt raakt, waardoor het filter niet langer bruikbaar is.

Schenk het water dat uit de poel of vijver komt bovenin het waterfilter en vang het onderaan het filter met een schone beker of bakje op. Het eerste beetje water kun je het beste laten weglopen omdat dit vaak troebel ziet. Als het water helder uit de filter komt is het goed en kun je dit opvangen.

Kook het water tenminste 1 minuut alvorens het op te drinken, het koken zal de aanwezige virussen en bacteriën doden. 

Als je vervolgens wat sparrennaalden in het gekookte water doet dan heb je meteen een lekkere smakelijke thee.

Share
comments