Share

Leven 'Off-Grid'

Het leven ‘off-grid’ ofwel 'zelfvoorzienend, (ook wel leven zonder elektriciteit) wordt actueel wanneer het elektriciteitsnetwerk langdurig uitvalt door bv. een cyberaanval, oorlog, terrorisme, elektromagnetische puls (EMP), zonnevlam, pandemie of een andere door de mens of natuur veroorzaakte ramp. Tevens is dit onderwerp actueel vanwege de TV-series als: Doomsday bunkers, American Blackout en doomsday preppers.

Bij een hedendaagse oorlogsvoering zijn elektriciteitscentrales, naast de 

militaire doelen, een van de meest belangrijke doelen om buiten werking te stellen. Zijn deze eenmaal stil gelegd, dan zal het overgrote deel van de bevolking binnen 1 maand uitgehongerd zijn, gestorven aan ziektes en/of door de massale rooftochten naar drinkwater en voedsel, waar het nietsontziende recht van de sterkste gaat gelden. Geen stroom betekent geen water en geen gas of andere brandstoffen omdat alle pompen op stroom werken.

 

Stroomuitval door EMP

Een Elektro Magnetische Puls (EMP) kan, zover bekend, op grote schaal ontstaan door zonnevlammen/stormen (zoals in 1859 en recenter in 1989) of door een atoombom die op grote hoogte (ca 20 km) tot ontploffing wordt gebracht. Deze elektromagnetische puls die hierbij vrij komt wekt in alle geleiders zulke hoge stromen op, dat deze vernietigd worden. Dit geldt niet alleen voor elektriciteitskabels maar ook voor alle elektronica. Na een grote EMP zal alles vernietigd zijn, tenzij tegen EMP beschermd.

In maart 1989 veroorzaakte een kleinere zonnestorm de grootste elektriciteitsuitval in de geschiedenis in de Canadese provincie Quebec. Omdat Quebec voor het grootste deel op het slecht geleidende Canadese Rotsschild ligt, piekten de stromen in de kabels, waardoor transformatoren doorbrandden en miljoenen mensen zonder stroom kwamen te zitten. Ook satellieten kwamen in de problemen.

Lees verder:

  

Bescherming tegen langdurige stroomuitval

Het basis idee is dat je een lage periode “self supporting” (zelf voorzienend) kunt zijn in jouw eigen huis, zonder afhankelijk te zijn van de Nuts voorzieningen en zonder dat je de deur uit hoeft voor voedsel. Het idee is om de bestaande voorzieningen thuis, zoals: wastafels, douches en toiletten allemaal operationeel te laten zijn.

Hiermee voorkom je dat jij of jouw naasten in tijden van crisis moeten gaan reizen om aan voedsel, water, brandstof en andere voorraden te komen en moeten gaan concurreren met duizenden andere mensen.

 

Lees verder:

Share
comments