Share

 

Bunker of Schuilkelder ?

Om te beginnen, wat is een bunker en wat is een schuilkelder en waarin zit het verschil ?

 

Bunker

Een bunker is een militair verdedigingswerk dat een zekere mate van bescherming biedt tegen beschietingen en bombardementen.

Het betreft een zelfstandig, klein verdedigingswerk dat meestal gebouwd is van gewapend beton. Bunkers hebben meestal een enkelvoudige functie zoals geschutsopstelling, commandopost of schuilplaats. Een bunker steekt deels boven de grond uit ten behoeve van het verdedigingsgeschut en veelal ook deels ondergronds of half ingegraven. De term bunker komt uit het Engels (ook het Duitse gelijkluidende woord) en werd voor het eerst in Nederland gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.

Bunkers zijn vooral bekend als de grote betonnen kolossen, maar ze werden in veel verschillende afmetingen en met veel verschillende materialen gebouwd. Bunkers kenmerken zich door het gebruik van gewapend beton. Deze zijn uitgevoerd met muren en daken van 2 tot 3,5 meter dik gewapend beton.

Echter de huidige raketten dringen moeiteloos door deze dikke betonnen muren, waarmee de klassieke betonnen bunker heeft afgedaan als verdedigingswerk voor heden ten daagse oorlogsvoering.

Zie op de 'high speed' foto boven het artikel hoe een recente raket, de Bunker Buster Devine Thunderbolt, dwars door een serie betonnen wanden gaat en er vervolgens nog volledig in tact (enkel zonder z'n stabilisatie vinnen) uit komt. 

 

Schuilkelder

Een schuilkelder bevindt zicht altijd ondergronds, zoals het woord 'kelder' al aangeeft.

Een schuilkelder is een kelder om de bevolking te beschermen tegen een luchtaanval en andere soorten van gevaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn op beperkte schaal schuilkelders gebouwd om de bevolking te beschermen tegen Duitse luchtaanvallen.

In Nederland zijn na de Tweede Wereldoorlog vooral schuilkelders gebouwd tijdens de Koude_Oorlog uit angst voor mogelijke aanvallen. Deze atoomschuilkelders zouden bestand zijn tegen nucleaire Fall-out die volgt op een aanval met kernwapens. Bij de aanleg van veel metrostations in Amsterdam en Rotterdam is destijds een atoomschuilkelder in- of aangebouwd.

Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.

Bovenstaand betekent dat als je jezelf toch beschermd wil weten, in geval van oorlog, chaos of andere dreigingen, dat je zelf moet zorgen voor jouw eigen voorzieningen.

Het bouwen van een 'bunker' heeft geen zin, zolang je zelf geen militair strategisch object bent. Mocht je dichtbij een belangrijk militair strategisch object wonen, zoals bv een kern- of elektriciteitscentrale, hoofdverdeelstation voor gas of militaire basis e.d. dan kan het van belang zijn een extra zware uitvoering van een prefab kelder te bestellen (minder kans op lekkage bij inslagen dichtbij), echter de beste bescherming biedt het feit dat de schuilkelder zich onder het maaiveld niveau bevindt

Deze site gaat dus enkel over het zelf bouwen van een Schuilkelder en wat daar allemaal bij komt kijken.

 

Share
comments