Constructie van een schuilkelder

Veiligheidsconstructies

De constructie van een schuilkelder is van belang voor de geboden bescherming. Maar een veiligheidsconstructie hoeft niet per se een Schuilkelder te zijn, het kan al veel simpeler. Het begint door even kort stil te staan bij de vraag: wat zijn de potentiële dreigingen waartegen ik me wil kunnen beschermen? Als dit enkel tegen een inbreker / indringer is, dan zou een badkamer of slaapkamer  al kunnen volstaan.
Met wat eenvoudige maatregelen, kunnen deze worden aangepast tot een eenvoudige "Panic room". Veelal is een verstevigde deur met dito hang en sluitwerk, aangevuld met zelfverdedigings- en communicatie middelen al een prima eerste begin. Het gaat erom dat je extra tijd kunt kopen, totdat de met de communicatie middelen ingeroepen hulp arriveert.

Prefab kooiconstructie tegen een lage prijs

Op deze site is de basis van de veiligheidsconstructie gebaseerd op een prefab kelder. Deze zijn goedkoop en eenvoudig achteraf te plaatsen (in de voor of achtertuin) en eenmaal ingegraven uitstekend geschikt om als uw multifunctionele (schuil)kelder, Safe- of Panicroom, stormkelder of zelfs als Atoomschuilkelder, te dienen. Als er geen dreigingen zijn, kan de schuilkelder natuurlijk ook gebruikt worden als bv. een bar, kantoorruimte of opslagruimte e.d.
We zijn van deze basis uitgegaan omdat de kosten van een prefab betonnen box (prefab kelder) (vanaf € 2100) beduidend lager zijn dan vele andere materiaal keuzes, zoals bv. prefab constructies uit (roestvrij)staal, glasvezel en kevlar. De prefab betonnen box vormt een ijzersterke kooi constructie. Dit wordt gecreëerd door de enorm sterke drukeigenschappen van beton in combinatie met de treksterkte van het meegestorte wapeningstaal. De duurzaamheid en levensduur van een betonnen box/kelder is erg groot en ze worden standaard geleverd met garantie op waterdichtheid.
Doordat zo'n prefab kelder een veel gebruikt standaard product is, worden ze op grote schaal geproduceerd. Daar waar van oudsher de prefab betonnen boxen altijd in de buitenlucht worden geproduceerd (in enorm grote mallen en met zware kranen), zijn er tegenwoordig al leveranciers waarbij dit proces volledig in een verwarmde hal plaatsvindt, om de kwaliteit van het productie proces nog beter te kunnen garanderen (o.a. om deze reden hebben wij zelf al 2 x gekozen voor deze leverancier, maar er zijn meerdere leveranciers).
Daarnaast zijn er, afhankelijk van de te verwachten dreigingen, aanvullende maatregelen mogelijk.

Mogelijkheden en prijsindicaties

Ter indicatie: een volledig waterdichte betonnen prefab kelder van 224 cm x 244cm x 224 cm koopt u al voor € 2100,-. Deze kan zowel boven, als onder de grond geplaatst worden. Eenzelfde box ter grote van een gemiddelde garage (624cm x 280cm x 224cm) koopt u al voor € 6.000,-.
Er zijn vele  standaard maten beschikbaar, waardoor de prijs relatief laag is. Op maat gemaakte boxen zijn natuurlijk ook mogelijk. Hierbij zijn zelfs prefab boxen mogelijk van 5 m breed en 12 m lang
In de afbeelding is een net iets kleiner formaat als voorbeeld uitgewerkt, nl: 4,5 m x 11 m.
Naast deze standaard uitvoering zijn er ook nog verzwaarde uitvoeringen mogelijk tegen een meerprijs.
Het is ook mogelijk om i.p.v. een prefab kelder andere productie methoden te gebruiken, zoals: het ter plaatse metselen of ter plaatse met mallen een betonnen kelder te storten.
De voordelen van het ter plaatse bouwen van een kelder:
  • je bent niet gebonden bent aan de maximale maatvoering, welke over de weg getransporteerd kan worden
  • eventuele bijzondere vormen (bv een erker) kan worden meegenomen in de vorm van de kelder, echter je kunt je afvragen of dit praktisch is en of deze extra kosten opwegen tegen het extra voordeel (ook bij ter plaatse bouwen geldt dat rechte wanden (fors) goedkoper zijn).
  • Maximale maat prefab: 12m lang x 5m breed bij 3m hoog (vanaf € 25.000,- af fabriek)
Nadelen van ter plaatse bouwen:
  • De m3 prijs bij ter plaatse bouwen ligt een factor 3x tot 5x hoger (prefab zit, vanaf zo'n 30 m3, zo tussen de ca € 125 en € 150,-) afhankelijk van de uitvoering, zoals wanddikte, extra wapening, sparingen e.d.)
  • Doordat de productie omstandigheden minder ideaal zijn als in een fabriek, is de kans op lekkage, op de lange termijn, groter.

Ok kun je andere materialen te gebruiken, zoals bv.: (roestvrij)staal, glasvezel en kevlar. De m3 prijs van de veiligheidsconstructies van deze materialen liggen vele malen hoger, vandaar dat de voorkeur bij een beperkt budget al snel uitgaat naar een betonnen prefab kelder.