Leven ‘off grid’

Leven zonder NUTS voorzieningen

Leven 'off-grid'

Het leven ‘off-grid’ ofwel 'zelfvoorzienend, (ook wel leven zonder elektriciteit, water en gas) wordt actueel wanneer het elektriciteitsnetwerk langdurig uitvalt door bv. een cyberaanval, oorlog, terrorisme, elektromagnetische puls (EMP), zonnevlam, pandemie of een andere door de mens of natuur veroorzaakte ramp. Tevens is dit onderwerp actueel vanwege de dreiging van Noord Korea, Rusland en mogelijk Turkije, de ramp op St. Maarten en bv. de TV-series als: Doomsday bunkers, American Blackout en doomsday preppers.
Bij een hedendaagse oorlogsvoering zijn elektriciteitscentrales, naast de militaire doelen, een van de meest belangrijke doelen om buiten werking te stellen. Zijn deze eenmaal stil gelegd, dan zal het
overgrote deel van de bevolking binnen 1 maand uitgehongerd zijn, gestorven aan ziektes en/of door de massale rooftochten naar drinkwater en voedsel, waar het nietsontziende recht van de sterkste gaat gelden. Geen stroom betekent geen water en geen gas of andere brandstoffen omdat alle pompen op stroom werken.

Bescherming tegen langdurige stroomuitval

Het basis idee is dat je een lage periode “self supporting” (zelf voorzienend) kunt zijn in jouw eigen huis, zonder afhankelijk te zijn van de Nuts voorzieningen en zonder dat je de deur uit hoeft voor voedsel. Het idee is om de bestaande voorzieningen thuis, zoals: wastafels, douches en toiletten allemaal operationeel te laten zijn.
Hiermee voorkom je dat jij of jouw naasten in tijden van crisis moeten gaan reizen om aan voedsel, water, brandstof en andere voorraden te komen en moeten gaan concurreren met duizenden andere mensen.

Zonnepanelen

Veel mensen met zonnepanelen op hun dak denken beschermd te zijn tegen langdurige stroomuitval omdat ze gebruik kunnen maken van de energie die van de hun zonnepanelen af komt.
Helaas is dit niet zomaar waar. De belangrijkste reden is dat een normale zonnepanelen omvormer wacht op een stabiele netspanning alvorens stroom te gaan leveren. Dit is ook logisch omdat deze omvormer moet bijschakelen precies in het ritme van de normaal gesproken aanwezige netspanning.
Deze timing dient op 1/100 sec nauwkeurig te zijn. Zou de omvormer namelijk ‘out of sync’ bijschakelen, dan zou er in een fractie van een seconde een enorme kortsluiting ontstaan met alle gevolgen van dien (steekvlammen, brand e.d.).
Er dienen dus extra maatregelen getroffen te worden om de zonnepanelen stroom te laten leveren. De meest simpele oplossing is om zelf te zorgen dat je met een aantal accu’s, middels een omvormer, zelf 220 V opwekt.
Dit is al mogelijk met een lage stroom, zodat de accu’s niet te snel leeg raken. Het is dus belangrijk dat de uitgangsstroom van de deze omvormer te begrenzen is zodat de accu’s niet te snel uitgeput raken.
Ook niet onbelangrijk is het om de verbinding met het ‘Net’ (middels de hoofdschakelaar) te verbreken, anders ga je aan de hele wereld stroom leveren J

Zuivere Sinus Omvormer

Let op: de omvormer moet er een zijn van het type: ‘zuivere sinus’-omvormer. De standaard omvormers zoals die bv in een auto gebruikt kunnen worden zijn hier niet voor geschikt ! Deze geven een blokvormige “sinus” af, welke absoluut niet geschikt is om een omvormer van zonnepanelen op gang te krijgen. Deze zuivere sinus omvormers worden veelal in de scheepsbouw gebruikt  en zijn wel wat duurder, doch goed verkrijgbaar.

Tractie Accu’s

Om gedurende een langere periode een constante stroom te kunnen leveren zijn auto accu’s NIET geschikt. Auto accu’s zijn gemaakt om gedurende een korte periode een hele hoge stroom te leveren, voor het starten van een auto.
Wel geschikt zijn tractie accu’s of semi tractie accu’s. Deze zijn speciaal gemaakt om een lange periode een constante stroom te leveren. Ook zijn ze heel goed beveiligd tegen ontlading.
Let op: tractie accu’s dienen met een speciale acculader opgeladen te worden die meerdere laad-fasen kent(en mogen niet met een standaard auto (lood)accu lader geladen worden !)
Om het juiste vermogen van de accu te berekenen is het belangrijk dat je een (semi) tractie accu niet verder ontlaad tot 30%, anders loopt de levensduur van de accu sterk terug.